fbpx

Alkusyksyn 2021 ohjelmisto

Helsinki Jazzin jaZZanti-konserttisarja alkaa vihdoinkin 16.8., jos eivät mahdolliset rajoitukset estä. Julkaisemme loppusyksyn konsertit myöhemmin. Meillä on tulossa vielä suomalais-ruotsalainen tapahtuma 13. – 14.11. Balderin salissa ja julkaisemme tarkemman ohjelman lähiaikoina. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia!

Pääasialliseksi konserttipaikaksi on vaihtunut Hakasalmen huvila: Mannerheimintie 13b, 00100 Helsinki. Konserttipäiviksi ovat tulleet maanantai ja perjantai.

Kaikki konsertit ovat turvavälikonsertteja ja niissä noudatetaan viranomaisten ohjeita.

Toimintaamme tukevat Helsingin kaupunki, Musiikin edistämissäätiö ja Svenska Kulturfonden.

Josefiina Vannesluoma

Maanantai 16.8. klo 19.00 David Chevallier trio (FR) & Tomi Nikku – Curiosity

David Chevallier: akustiset 6- ja12-kieliset kitarat sekä banjo, Sébastien Boisseau: kontrabasso, Christophe Lavergne: rummut ja Tomi Nikku: trumpetti

Davidin kitaran soiton innostus syntyi jo nuorena, kun hän sai lainaksi kokoelmalevyn ”Guitar Music from ECM”, joka sisälsi kitaristien Ralph Towner, John Abercrombie, Pat Metheny, Egberto Gismonti, Terje Rypdal, Bill Connors ja Mick Gooderick levytyksiä.

Davidin suuriin esikuviin kuuluu myös trumpetisti Kenny Wheeler ja jonka yhtyeessä hän tutustui pianisti John Tayloriin, jonka kanssa yhteistyö sujui kuin olisi tullut kotiinsa. Curiosity levyn materiaalin pohjautuu Taylorin kanssa koettuihin tunnelmiin, palata tavallaan omille juurilleen. Davidin trion vierailevana muusikkona on trumpetisti Tomi Nikku.

Konserttti järjestetään yhteistyössä Vapaat Äänet -tuotannon kanssa.

Maanantai 30.8. klo 19.00 DINGHY

 

Esa Pietilä: tenorisaksofoni – Olavi Louhivuori: rummut & perkussiot

Liberty Shipin vanavedessä seuraava Dinghy seikkailee tyynestä myrskyyn kahden voimakkaan taiteilijan luotsaamana. Freejazzin ja nykymusiikin yhdentymiä todentavan duon ilmaisuun kuuluvat dynaamiset äärimmäisyydet minimalismista räjähtävään voimaan. Kyseessä on duon ensiesiintyminen ja debyyttialbumin julkaisu on suunniteltu vuodelle 2021.

Perjantai 3.9. klo 19.00 The Watercolors

Janne Saarinen: oboe ja englannintorvi, Ilkka Uksila: vibrafoni, Joonas Tuuri: kontrabasso ja Joonas Leppänen: rummut

Vuonna 2018 perustettu The Watercolors maalailee elegantteja jazz-akvarelleja lainaten sointivärejä niin afroamerikkalaisesta jazzista kuin länsimaisesta taidemusiikista. Yhtyeen musiikissa kuuluu jazzin spontaani improvisointi, rikkaat harmoniat ja svengaava rytmi sekä toisaalta uniikin kokoonpanonsa mukanaan tuoma puhutteleva kuulaus ja herkkyys. Oboeta ja englannintorvea soittaa Janne Saarinen (mm. Sointi Jazz Orchestra), joka on myös säveltänyt yhtyeen musiikin. Vibrafonia tulkitsee Berliinissä vaikuttanut ja sittemmin helsinkiläistynyt Ilkka Uksila (mm. Tomi Nikku 5tet). Kontrabassossa kuullaan monista nimekkäistä jazzyhtyeistä tuttua Joonas Tuuria (mm. JAF-trio.). Rumpuja puolestaan soittaa Joonas Leppänen, joka on niittänyt mainetta mm. oman bändinsä Alder Egon johtohahmona.

Maanantai 6.9. klo 19.00 Castrillón – Kääriäinen – Virtaranta – Mustonen

Natalia Castrillón: harput, Jukka Kääriäinen: kitarat, Antti Virtaranta: kontrabasso ja Teemu Mustonen: rummut

Tässä jaZZanti-konsertissa esiintyvät vapaan improvisaation legenda Teppo Hauta-aho – kontrabasso ja sello ja hieman nuoremmat kokeellisen musiikin taitajat Natalia Castrillón – harppu, Jukka Kääriäinen – kitara ja Teemu Mustonen perkussiot. Konsertissa kuullaan esiintyjiä kolmessa eri muodostelmassa: Duona, triona ja kvintettinä.

Natalia Castrillón on Kolumbiasta lähtöisin oleva harpisti. Vuonna 2015 Suomeen asettunut Natalia hakee inspiraation soittoonsa maailman musiikista ja kokeellisesta improvisoidusta musiikista. Hän on kiinnostunut tuomaan harppua esiin totutusta poikkeavissa konteksteissa ja työskenteleekin aktiivisesti projekteissa, jotka yhdistävät eri taiteenaloja kuten teatteria, tanssia, maalausta ja kokeellista musiikkia.

Antti Virtaranta on basisti ja säveltäjä. Hän aloitti musiikkimatkansa 17-vuotiaana keskittyen jazzmusiikkiin ja opiskeli Philadelphia University of the Artsissa. Nopeasti hän tutustui free jazziin ja kokeelliseen elektroniseen musiikkiin. Hän muutti Berliiniin vuonna 2011, liittyäkseen impro piireihin. Nykyään hän keskittyy konsepteihin ja sävellyksiin soolobassolle ja sooloelektroniikalle. Nämä ideat kehittyvät ja asettuvat pienryhmiin (duoihin ja trioihin) ja suurempiin kokoonpanoihin. Antti tekee myös aktiivisesti yhteistyötä tanssijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa.

Jukka Kääriäinen on kokeelliseen musiikkiin keskittynyt muusikko. Jukan instrumenteiksi valikoituvat tilanteen mukaan akustinen kitara preparointien kera tai sähkökitara ja repullinen efektejä. Soolokonserttien lisäksi hän esiintyy vakituisesti Sähkökitarakvartetti yhtyeen riveissä ja on esiintynyt mm. muusikoiden kuten Teppo Hauta-Aho, Kalle Kalima, Harri Sjöström, Emilio Gordoa, Elena Kakaliagou, Rieko Okuda, Antti Virtaranta, Anil Eraslan ja Paul Pignon kanssa ja kantaesittänyt teoksia säveltäjiltä kuten Sebastian Hilli, Sami Klemola, Clara de Asis ja Tytti Arola.

Teemu Mustonen

Teemu Mustonen on rumpali ja lyömäsoittaja, joka tutkii preparoitujen perkussioiden sekä rummuston mahdollisuuksia jazzin, rockin ja vapaan improvisaation puitteissa. Hänen aktiivisia yhtyeitään ovat mm. Linear John, Treangular sekä NIMBY. Tällä hetkellä Teemu valmistelee tulevaa ensimmäistä soolojulkaisuaan.

Maanantai 13.9. klo 19.00 Alder Ego

Tomi Nikku: trumpetti, Jarno Tikka: tenorisaksofoni, Joonas Tuuri: kontrabasso ja Joonas Leppänen: rummut, sävellykset

Alder ego on neljän helsinkiläisen muusikon muodostama jazzyhtye. Kokoonpano on ollut aktiivinen vuodesta 2015 alkaen. Bändi on keikkaillut runsaasti kotimaassa sekä ulkomailla, mm. Pori jazz, Flame jazz, We jazz ja X jazz-festivaalit sekä jazzliiton kiertue syksyllä 2019. Alder ego on julkaissut kaksi levyä, jotka ovat olleet arvostelumenestyksiä, mm. Helsingin sanomissa sekä Downbeat-julkaisussa.

Yhtye julkaisee keväällä 2021 kolmannen levynsä We jazz-levymerkin kautta. Levyn musiikki seilaa entistä syvimmissä vesissä, musiikki heijastelee vuoden 2020 erikoista tunnelmaa, mutta katsoo myös toiveikkaasti tulevaisuuteen. Musiikki on intensiivistä ja rohkeaa ja siinä on kuultavissa vaikutteita 60-luvun avoimesta muotokielestä ja kamarimusiikin vivahteista. Yhtyeestä on vuosien yhteissoiton ja keikkailun myötä muodostunut tiivis yksikkö, jolla on oma persoonallinen soittotyyli ja tunnistettava yhteissointi.

Perjantai 17.9. klo 19.00 Adele Sauros Quartet

Adele Sauros: tenorisaksofoni, Toomas Keski-Säntti: piano, Vesa Ojaniemi: kontrabasso ja Tuomas Timonen: rummut

Adele Sauroksen sävellyksiä esittävä Adele Sauros Quartet on perustettu vuonna 2012 ja se on julkaissut levyt Adele Sauros: My Spontaneous Mind (2016) ja Adele Sauros Quartet: It’s Who I Am (2014). Adele Sauros Quartet on keikkaillut ympäri Suomea merkittävillä jazz-festivaaleilla ja jazz-klubeilla. Kolmas Sauroksen albumi äänitettiin elokuussa 2020 ja on julkaistu nyt nimellä I Paint You. Levyllä soittavat Adele Sauros (tenorisaksofoni ja sopraanosaksofoni), Toomas Keski-Säntti (piano), Vesa Ojaniemi (kontrabasso) ja Tuomas Timonen (rummut).

Sauroksen persoonalliselle tyylille on ominaista vahvat tunnelmat ja monivivahteinen ilmaisu. Rohkeasti eri tyylejä yhdistelevät sävellykset ammentavat vaikutteita niin pohjoismaisen kuin amerikkalaisen jazzin perinteestä.

Musiikkiarkisto jakaa Erik Lindströmin apurahan.

Maanantai 20.9. klo 19.00 Sole Azul

Pauli Lyytinen: saksofonit, Harri Kuusijärvi: harmonikka ja Eero Tikkanen: kontrabasso

Sole Azul repii tangon juuriltaan ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia olemassaolevista tangoista. Sole Azulin esikoisalbumi Quasi Tango julkaistiin 8.2.2019.

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia soihdunkantajia. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt ylistäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta albumeillaan Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeen kanssa.

Vuoden 2017 Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon saanut saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytinen on tullut tunnetuksi muun muasa yhtyeistään Elifantree, Pauli Lyytinen Machinery, Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri, Equally Stupid ja Raoul Björkenheim eCsTaSy.

Eero Tikkanen on yksi Suomen jazzkentän kysytyimpiä basisteja, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Mopo, The Mystic Revelation of Teppo Repo, Mikko Innanen 10+ ja Joose Keskitalo.

Perjantai 24.9. klo 18.30 Artturi Rönkä & Amanda Blomqvist

Artturi Rönkä: soolopiano & Amanda Blomqvist soolo: ääni ja perkussiot

Artturi Rönkä

Pianisti-säveltäjä Artturi Röngän soolokonsertti koostuu uudesta, vuonna 2020 sävelletystä musiikista. Sävellyksissä voi kuulla kaikuja niin modernista jazzista ja nykytaidemusiikista kuin kauempaakin musiikin historiasta. Pandemia-ajan päiväkirjaa muistuttavien luonnosmaisten sävellysten ympärillä kuullaan myös vapaata improvisointia. Konserttia on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Artturi Rönkä (s. 1990) on helsinkiläinen pianisti-säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu sekä jazzia että uutta konserttimusiikkia. Pianistina Rönkää voi kuulla mm. yhtyeissä AR Quartet, Kasperi Sarikoski & Nuance, Jere Haakana Varjosto ja Selma Juudit Alessandra. Rönkä on myös kysytty sovittaja, jonka sovituksia mm. UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää säännöllisesti.

Amanda Blomqvist

Ahvenanmaalainen rumpali-laulaja Amanda Blomqvist on tuttu soundillisesti rikkaista yhtyeistä Birdpeople ja Frank Frank Frank.

Uusi sooloprojekti on paljas mutta myös voimakas, rumpujen ja ihmisäänen yhdistelmä, jossa minimalistiset rytmit sekä vapaa improvisaatio löytävät luonnollisen paikkansa.

Artturin ja Amandan esitysten jälkeen Musiikkiarkisto jakaa Erik Lindströmin apurahan nuorelle jazzmuusikolle. Lisätietoa apurahasta musiikkiarkisto.fi/toiminta/erik-lindstromin-rahasto.php. Viime vuonna apurahan sai Adele Sauros, kukahan tänä vuonna? Lopuksi apurahan saaja soittaa yhdessä Artturin ja Amandan kanssa.

Maanantai 27.9. klo 19.00 Anni Elif & Seppo Kantonen

Anni Elif: laulu, Seppo Kantonen: piano

Laulaja Anni Elif ja pianisti Seppo Kantonen muodostavat luovan duon, joka seikkailee runsaiden äänikudosten maailmassa, jossa herkkyys ja voimakkuus lyövät kättä. Inspiraatio lähteenä toimivat hiljaisuus, improvisaatiota ja runoutta.

“Anni Elifin vokaalinen laaja-alaisuus ja ilmaisuvoima häikäisivät.” – Kaija Huida, Satakunnan Kanssa / Rauma Festivo 2020

Perjantai 1.10. klo 19.00 Max Zenger Globus

Max Zenger: saksofonit, Kasperi Sarikoski: pasuuna, Mikael Myrskog: koskettimet ja piano, Anssi Tirkkonen: rummut ja Heikko Remmel: kontrabasso

Vuonna 2016 perustetun Max Zenger Globus -jazzkvintetin musiikin futuristiset ja runsaat äänimaisemat kuljettavat kuulijansa äänellisiin mielenmaisemiin, joissa maailman kauneus ja sen katoavaisuus ovat alati läsnä. Max Zengerin saksofoni ja Kasperi Sarikosken pasuuna soivat kauniisti yhdessä sekä ristikkäin juoksevissa melodioissa. Yhtyeen komppisektio luo oman rytmisen tasonsa, johon kosketinsoittaja/pianisti Mikael Myrskog osallistuu rytmikkäästi, tunnistettavalla tyylillään.

Maanantai 4.10 Trio Sclavis-Pifarély-Courtois & Kari Ikonen

Trio Sclavis-Pifarély-Courtois
Ranskalaisten jazzmestareiden kamaritrio
Louis Sclavis: klarinetit, Dominique Pifarély: viulu ja Vincent Courtois: sello
Lisäksi Kari Ikonen: soolopiano sekä lopuksi kvartetti.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Vapaat Äänet -tuotannon kanssa.

Perjantai 8.10. klo 19.00 Pauli Lyytinen Magnetia orkesteri

Mika Kallio: rummut, Eero Tikkanen: kontrabasso, Verneri Pohjola: trumpetti ja Pauli Lyytinen: saksofonit ja sävellykset

Uudella Hypnosis – levyllä entistä kypsempi Magnetia Orkesteri luo vahvoja tunnelmia, joista paistaa läpi läsnäolo ja soittajien keskinäinen hienovarainen kommunikaatio.

Vahvasti improvisoiva, akustinen kvartetti on samaan aikaan juureva, klassinen jazzkokoonpano, mutta myös vahvasti nykyjazzissa kiinni oleva luova yksikkö, jonka mielikuvituksekas, ilmaisurikas ja ennakkoluuloton musisointi on kerännyt runsaasti kiitosta. Lyytisen hienovaraiset sävellykset tarjoavat otolliset puitteet jokaisen soittajan vahvuuksille. Omaääniset puhaltajat Lyytinen ja Pohjola muodostavat vahvan tutkaparin kontrabasisti Tikkasen ja rumpali Kallion vaivattomasti ja yllätyksellisesti vyöryvän kompin tukemina.

Uusi “Hypnosis” -albumi vie kuulijansa esikoisalbumia eteerisimpiin äänimaisemiin, joissa otsikon mukaisesti tutkitaan alitajunnan, ajan ja tilan olemuksia. Uusia elementtejä instrumentaatioon tuovat Kallion kaunisääniset gongit sekä Lyytisen ja Pohjolan pianon sustain pedaalia läheisesti muistuttavat plus pedaalit.

Maanantai 11.10. klo 19.00 Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease

Josefiina Vannesluoma: laulu ja sävellykset, Mikael Myrskog: piano, Nathan Francis: kontrabasso ja Ville Luukkonen: rummut

Suomen eturivin jazzmuusikoista koostuva Mortal Lease tulkitsee Josefiina Vannesluoman sävellyksiä Edith Whartonin (1862 – 1937) runoihin. Yhtyeen nimi juontuu vuonna 1909 julkaistusta sonettisarjasta ‘Kuolevaisen vuokrasopimus’, joka kuvaa kypsällä iällä leimahtanutta intohimoa ja sen luomia jännitteitä merkityksellisen elämän etsinnässä. Autobiografiseksi tulkitun sonettisarjan kielikuvat kipinöivät jazzyhtyeen käsittelyssä sinfonisiksi kohtauksiksi. Yhtye debytoi Musiikkitalossa joulukuussa 2019.

Josefiina Vannesluoma on turkulaissyntyinen laulaja, huilisti ja säveltäjä. Kuulaasta ylärekisteristään ja improvisoinnistaan kiiteltyä Vannesluomaa inspiroivat kuvataide, kielet ja kahvilaelämä. Vannesluoma on tuttu myös yhtyeistä Nossa bossa sekä vokaaliyhtye Signe, jonka kiitelty esikoisalbumi To Sappho oli mm. vuoden 2019 jazzemmaehdokkaana.

Edith Wharton (1862 – 1937) syntyi yläluokkaiseen ja sivistyneeseen newyorkilaisperheeseen. Ajan tiukkoja sosiaalisia normeja uhmaten hän niitti jo varhaisilla kirjoituksillaan julkaisuillaan niin mainetta kuin omia tienestejä. Avioituminen 23-vuotiaana ei tuonut juuri rakkautta, mutta hän saattoi toteuttaa ambitioitaan rauhassa. Nelikymppisenä Wharton koki intohimoisen ja nopean romanssin elostelevan toimittajan Morton Fullertonin kanssa. The Mortal Lease on Whartonin omasta lemmenturbulenssista juontuva kahdeksanosainen sonettisarja, josta välittyy toisaalta kiitollisuus intohimon kokemisesta, toisaalta pettymys (suhteen käytyä mahdottomaksi) ja lopulta kieltäymys nautinnoista. Vain muutama vuosi kesäromanssin jälkeen Wharton teki elämänsä rohkeimmat päätökset – hän muutti Ranskaan, otti eron aviomiehestään ja keskittyi loppuelämänsä kirjoittamiseen ja hyväntekeväisyyteen.

Lisää artikkeleita:

jaZZanti-konserttisarjan kevätohjelma 2024

jaZZanti-konserttisarja tarjoaa tänä keväänä kiinnostavaa ja laadukasta jazzia ja improvisoitua musiikkia 12 konsertissa. jaZZanti-konsertit järjestetään pääasiassa viihtyisässä Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13B. Jatkamme