Dominique Pifarély & Claude Tchamitchian & Aki Rissanen

  • Aika: 29.09.2015 / Klo: 19:00
  • Paikka: Ravintola Lau­lumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100. Helsinki www.ravintolalaulumiehet.fi Voit tilata jazzmenun, ota yhteys 045-2622 991
  • Liput: Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Hel­sinki Jazz ry:n jäsenet 10 €, pariskunnat 10+10€, opiskelijat 8€. Ennakkoliput: Digelius Music (www.digelius.com) tai Liveto.fi, liput: 16,5€, 11€ ja 8,8€

Dominique Pifarély: viulu – Claude Tchamitchian: kontrabasso – Aki Rissanen: flyygeli

Vapaat äänet -kiertueella uuden soololevynsä materiaalia esittävä Pifarély aloittaa Helsingistä 29.9. peräti 14 esiintymisen mittaisen turneen. Hänen mukana on myös maineikas ranskalaisbasisti Clau­de Tchamitchian ja uuden soololevynsä syksyllä julkaiseva pianisti Aki Rissanen.

Dominique Pifarély

Dominique Pifarély kiertää Suomea peräti neljäntoista esiintymisen mittaisella kiertueella. Artistin Suomen-vierailu sattuu oivaan aikaan, sillä hän julkaisi juuri uutuusalbuminsa Time Before and Time After jazzin ja klassisen nykymusiikin arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuvan müncheniläisen ECM-levymerkillä. Pifarélyn uutuuslevy on kiehtova matka syvälle improvisoidun musiikin maail­maan kauas viulunsoiton konventioista.

Tuore levy Time Before and Time After on Pifarélyn odotettu paluu ECM:n levyttävien artistien ni­mekkääseen joukkoon. Viulistia kuultiin viimeksi levymerkillä vuonna 2005 äänitetyllä ja 2007 jul­kaistulla pianisti Stefano Battaglian albumilla Re: Pasolini. Nyt Pifarély on levyttänyt soolona ja kappalemateriaali on nauhoitettu kahdessa Ranskassa pidetyssä konsertissa vuosina 2012 ja 2013. Kaikki albumin kahdeksasta kappaleesta sen päättävää jazzklassikkoa My Foolish Heart lukuun ot­tamatta ovat improvisaatioita, jotka taivuttavat sekä muusikkoa että hänen instrumenttiaan jatkuvas­ti uusiin ilmaisullisiin suuntiin. Kokeilunhalustaan huolimatta Pifarély onnistuu kuulostamaan läpi albumin luontevalta. On helppo kuvitella, miten musiikki virtaa hänen lävitseen konserttitilanteen pyörteissä. Pifarély on ilmiselvästi virtuoottinen soittaja, joka ymmärtää myös miten palvella par­haiten omaa taiteellista pyrkimystään.

“Soolona esiintyminen on hyvin jännittävää”, Pifarély toteaa. “Kyseessä on eräänlainen henkilökoh­tainen workshop, joka kehittää joka kerta minua soittajana. Yksin esiintyessäni pääsen parhaiten hiomaan improvisaationi kielioppia eli musiikillista sanastoani, ilmaisutyyliäni ja myös laajemmin musiikkini muotoa. Yritän ajatella konsertissa esittämääni musiikkia korkeintaan kymmenen tai kaksikymmentä sekuntia ennen lavalle menoa. Tietenkin soittoni perustuu ankaraan harjoitteluun, mutta musiikin muoto on jotain, mitä ei voi harjoitella etukäteen, ja yritän pitää ilmaisuni mahdolli­simman spontaanina.”

Lisätietoja Dominiquen uudesta soololevystä

Claude Tchamitchianin

Niin kauan kuin voidaan muistaa, alkuvuosistaan instrumenttinsa kanssa aina nykypäivään asti, lä­heinen linkki instrumentalistin ja säveltäjän roolien välillä paljastaa Claude Tchamitchianin erittäin persoonallisen musikaalisen maailman. Tämä persoonallinen maailma on rikas ja voimakas, värikäs ja aistillinen, herkkä ja vaativa.

Clauden kosketus on hieno, selvä ja täynnä elämää; hänen kertomansa tarinat ovat kauniita ja säve­let majesteetillisen täydellisiä. Tchamitchianin erinomainen jatkuvasti jalostuva ja kehittyvä soitto­tekniikka, on peruspilari hänen musiikissaan. Claude keskittyy ilmaisemaan persoonallista musikaa­lista unelmaansa, omaa ideaansa puhtaimmassa muodossaan. Claude on syntynyt muusikoksi; mu­siikki on hänen sormissaan ja sydämessään ja myös hänen instrumenttinsa kielissä. Hän on todella upea tarinankertoja.

Lisätietoja Clauden viimeisestä soololevystä Another Childhood

Aki Rissanen

Pianisti Aki Rissanen esittää musiikkia uudelta soololevyltään ‘Sturm’ ja improvisaatioita sen ympä­riltä. Levy julkaistaan myöhemmin tänä vuonna ja siinä Rissanen keskittyy sähköiseen ilmaisuun ääntä tietokoneella muokaten. jaZZanti-konsertissa soi ainoastaan akustinen flyygeli. Rissanen ko­kee akustisen soiton omimmaksi instrumentikseen, mutta on pitkään halunnut etsiä uusia ilmaisu­keinoja myös sähköisten soittimien parista. Pianistin edellinen soolopianolevy ‘La Lumière Noire’ julkaistiin Ranskassa vuonna 2008. On mielenkiintoista nähdä, mitä muutosta soitossa on tapahtu­nut! Levyn nimi tarkoittaa mustaa valoa, joka paljastaa pienimmätkin yksityiskohdat. Siinä­pä kiteytyy tämänkin soolopianokonsertin ydin, lavalla pianisti on vailla muitten soittajien turva­verkkoa ja haasteellisen tehtävän edessä. Kaikki pienetkin musiikin detaljit ja nyanssit ovat sekä soittajan että yleisön kuultavissa!

Aki Rissanen

Yhteistyössä Vapaat Äänet tuotannon kanssa

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus, Ranskan kulttuurikeskus ja Musiikinedistämissäätiö.

IF_Logo Finlande-QuadriVapaat Äänet_2

Muita konsertteja

David Chevallier trio ja Tomi Nikku